Tips & Tricks

Reisziekten: gelukkig niet altijd ernstig

Ziek worden op reis: het overkomt iedereen wel eens. Gelukkig zijn de meeste reisziekten niet ernstig en zijn we er na een dagje uitzieken meestal van verlost. 

 1. Diarree: het lokale eten kan maag en darmen danig in de war sturen. Informeer je of rauwe groenten eten en kraantjeswater drinken op de bestemming wel een goed idee is.
 2. Wagenziekte: wie met de auto reist, kan last krijgen van reis-of wagenziekte. Er bestaan heel wat tips die helpen bij reisziekte. Bovendien ben je weer genezen van zodra je uitstapt. Voor zeeziekte geldt trouwens hetzelfde. 
 3. Jetlag: een lange vliegreis, vooral in oostelijke richting, staat vaak garant voor een flinke jetlag. Het is geen echte ziekte, maar toch erg vervelend.
 4. Zonnebrand: vooral tijdens een strandvakantie is het risico op zonnebrand of een zonneslag groot. Voldoende zonnecrème smeren en veel drinken helpt alvast om dit te voorkomen.

Een goede tip voor wie op reis gaat en deze veelvoorkomende reisziekten wil vermijden: stop een EHBO-tasje in je koffer! Een doordacht samengestelde reisapotheek komt altijd van pas.

Wie buiten Europa op reis gaat, moet rekening houden met enkele ernstige, tropische ziekten. De meest voorkomende tropische reisziekten op een rijtje.

 1. Hepatitis A en B: deze ziekte, die je vooral op reis kan oplopen, veroorzaakt een ernstige ontsteking van de lever. Gelukkig bestaan er doeltreffende vaccins. Goede hygiëne is belangrijk.
 2. Malaria wordt overgedragen door muggenbeten. Kleding met lange mouwen, een muskietennet en muggenmelk met hoge deet-factor bieden bescherming. Je kan ook preventief medicatie nemen
 3. Cholera veroorzaakt diarree en uitdroging. Een snelle en juiste behandeling is bij deze reisziekte essentiee

 

Een auto huren in het buitenland: absolute vrijheid

Kies een betrouwbaar verhuurbedrijf en lees de kleine lettertjes als je ter plaatse huurt!

Om de meeste risico’s bij voorbaat uit te sluiten, kies je voor een gekend autoverhuurbedrijf. Grote spelers op de autoverhuurmarkt werken volgens vrij eerlijke voorwaarden. Lokale autoverhuurbedrijven zijn vaak goedkoper, maar houden wat meer risico in. Probeer online reviews op te zoeken over het bedrijf of doe even navraag in het hotel. Wanneer je een contract tekent, lees je uiteraard eerst alle kleine lettertjes. Controleer je huurwagen op schade voordat je vertrekt, zo kan de schuld achteraf niet in jouw schoenen geschoven worden.

De autoverzekering: cruciaal!

Wanneer je een auto huurt in het buitenland, is een goede verzekering essentieel. Een basisverzekering moet sowieso lichamelijke en materiële schade aan derden omvatten. Het is natuurlijk sterk aanbevolen om ook een verzekering te nemen voor schade aan de huurauto. Sommige autoverhuurmaatschappijen vragen echter onrealistische hoge prijzen voor extra verzekeringen of voor een extra chauffeur. Opletten is de boodschap!

Zorg voor correcte verwachtingen en eisen

Wie een auto huurt op vakantie heeft soms specifieke verwachtingen over het merk, model en de opties van de huurwagen zoals bijvoorbeeld een GPS, grote koffer, airco enz ... Soms komen je verwachtingen niet helemaal overeen met wat je echt krijgt. Dat komt meestal omdat er vaak "of evenwaardig" als clausule in het contract is opgenomen. Je krijgt dus niet noodzakelijk identiek de wagen zoals je die op de foto zag bij reservatie, maar wel een vergelijkbaar model van dezelfde categorie. 

Een goede raad:

Huur je auto op voorhand bij je vertrouwde reisagent, zo weet je tenminste wat je totale pakket inhoudt. Indien er alsdan toch nog iets foutloopt kan je altijd nog terecht en heb je een vertrouwd aanspreekpunt.

Nog enkele bijkomende tips:

 • meestal volstaat een Belgisch rijbewijs voor het besturen van een huurauto in het buitenland, ook voor de USA, kijk of de vermelding "Driver License" op je rijbewijs vermeld staat
 • een creditcard op naam van de bestuurder is verplicht voor te leggen als waarborg
 • vergeet niet je kinderstoeltje te reserveren
 • huur een voldoende ruime wagen, bedenk dat ook je reiskoffers mee moeten in de bagageruimte